Dieta mediterrània i fruita fresca als restaurants de l'Hospital Universitari de Vic

Vic, 8 de juliol de 2021 Consorci Hospitalari de Vic

Dieta mediterrània i fruita fresca als restaurants de l'Hospital Universitari de Vic

 • La cafeteria i el menjador de l’Hospital han obtingut el distintiu AMED per promoure una dieta mediterrània i saludable entre treballadors i usuaris
 • Els establiments també incentivaran el consum de fruita fresca a través del programa ‘Aquí Sí: Fruita i salut’

L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha concedit a la cafeteria-restaurant i al menjador laboral de l'Hospital Universitari de Vic la certificació AMED, que els acredita com a establiments que promouen una dieta saludable i mediterrània. La cap de Promoció de la Salut a la Catalunya Central, M. Dolors Coll, ha entregat aquest migdia el distintiu als responsables del Consorci Hospitalari de Vic i de Boris45, l’empresa que gestiona el servei d’alimentació del centre.

La iniciativa s’emmarca en les activitats de prevenció i promoció de la salut dirigides a ciutadans i professionals que s’impulsen a l’Hospital. La recuperació d’aquesta acreditació -s’havia obtingut per primera vegada el 2014-, suposa un nou salt de qualitat en l’oferta de restauració, després que l’any passat es recuperés l’ús de les cuines del centre per garantir la preparació in situ del menjar. De fet, els últims dos anys les queixes i suggeriments relacionats amb el menjar s’han reduït a la meitat.

Programa AMED

L’objectiu del programa AMED, liderat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, és promoure l’alimentació mediterrània i l’oci actiu als establiments de restauració, en especial els de menú diari. Els restaurants acreditats estan senyalitzats amb un adhesiu a l’exterior que els identifica com a establiments AMED. Per aconseguir l’acreditació, han de complir una sèrie de requisits com els següents:

 • Garantir que un 25% dels primers plats siguin a base de verdures, hortalisses o llegums, i prioritzar aquests aliments en les guarnicions
 • Oferir a la carta productes integrals, mitges racions i opcions “sense sal”
 • Incloure a l’oferta de segons plats un 50% de peix o carn magra
 • Utilitzar oli d’oliva per amanir i preparar els plats
 • Postres: que la meitat siguin fruita fresca i comptar amb làctics sense sucre afegit
 • Oferir aigua no envasada gratuïta
 • Preparacions amb poc greix com coccions al vapor, forn, graella, saltat, planxa...
 • Prioritzar productes locals, frescos i de temporada
 • Cuinar plats tradicionals i receptes mediterrànies

A més, també es demana als establiments que ofereixin als clients opcions d’oci actiu a l’entorn (circuits, passeigs, etc.) per afavorir un estil de vida saludable.

Fruita a punt per consumir

Boris45 i els restaurants de l’Hospital Universitari de Vic també s’han adherit a la campanya ‘Aquí Sí: Fruita i salut’. Aquesta iniciativa de la Generalitat de Catalunya vol visibilitzar els establiments compromesos a oferir als seus clients racions de fruita fresca, a punt per consumir.